Заходи:

Вебінар "Ліцензійні аспекти медичної практики під час пандемії COVID-19"    

30 квітня 2020 року

Новини:

Нові організаційно-правові документи для забезпечення медичної практики 

Знову у продажу комплекти та окремі документи 

main page letter map search rusukreng
Новини медицини та репродукції

 

   

 

 Замовити консультацію

 

 

 

Международное агентство по сопровождению вспомогательных репродуктивных технологий

Наш МВА-партнер

Розроблено нову редакцію Національного переліку лікарських засобів

07.09.2015 р.. на офіційному сайті МОЗ України для громадського обговорення опубліковано проект наказу профільного міністерства, яким пропонується викласти в новій редакції Положення про Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (далі — Положення про перелік) та Положення про Експертну раду з формування, внесення змін та доповнень до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (далі — Положення про раду), які зараз затверджені наказом МОЗ України від 24.05.2005 р. №226.

Даний Проект наказу був розроблений з метою гармонізації Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (далі — Національний перелік) з останньою актуальною версією базового переліку Всесвітньої організації охорони здоров'я (далі — ВООЗ) основних лікарських засобів, до яких відносяться лікарські засоби, необхідні для забезпечення першочергових потреб медичної допомоги населенню в стаціонарних і амбулаторно-поліклінічних умовах, а також з урахуванням особливостей функціонування системи охорони здоров'я України.

У порівнянні з діючими редакціями положень запропонована редакція проекту документа містить ряд відмінностей. Так, запропонованою редакцією Положення про перелік передбачається, що структура і зміст Національного переліку базуватимуться на останньому виданні Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованих ВООЗ, який в тому числі включає лікарські засоби для застосування в педіатричній практиці. Діючою ж редакцією передбачено, що структура Національного переліку базується на останній актуальній анатомо-терапевтично-хімічноій класифікації лікарських засобів, яка рекомендована ВООЗ.

Також редакцією проекту документа передбачено, що до Національного переліку можуть включатися зареєстровані та незареєстровані в Україні лікарські засоби і вироби медичного призначення, а не тільки зареєстровані, як це зазначено в чинній редакції Положення про перелік.

Згідно запропонованій редакції Положення про перелік Національний перелік складатиметься з:

  • основного переліку, в який включені найбільш ефективні, безпечні лікарські засоби і вироби медичного призначення з високими показниками економічної доцільності для пріоритетних патологічних станів, які визначаються з урахуванням сучасної та очікуваної значущості для охорони здоров'я;

  • додаткового переліку, в який включені лікарські засоби і вироби медичного призначення для пріоритетних патологічних станів, що потребують спеціалізованого діагностичного або моніторингового обладнання та/або спеціалізованої медичної допомоги та/або підготовки фахівців. У разі сумнівів такі лікарські засоби і вироби медичного призначення можуть бути включені в основний перелік в якості додаткових з урахуванням постійної високої вартості або низької ефективності витрат в різних умовах.

Проектом документу передбачається, що внесення змін до Національного переліку буде здійснюватися один раз на рік і може ініціюватися будь-якою особою. Внесенням змін буде займатися не Експертна рада з формування, внесення змін та доповнень до Національного переліку, а Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів і виробів медичного призначення. Члени Експертного комітету будуть призначатися міністром охорони здоров'я України за результатами конкурсного відбору строком на 4 роки.

Також, Експертний комітет ініціюватиме внесення змін до Національного переліку на основі актуальної версії оновленого Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованого ВООЗ, а в разі необхідності & mdash; виходячи з рівнів захворюваності населення, поширеності хвороб та смертності, а також галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я. У разі ініціювання внесення змін іншими особами, вони повинні подати в Експертний комітет заяву із зазначенням: найменування або ПІБ заявника; адреси кореспонденції; номера телефону/факсу; e-mail; короткого опису пропозиції та інше. Такі заяви Експертний комітет розглядатиме протягом 2 міс з дня їх подачі в порядку черговості надходження. Інформація про стан розгляду всіх поданих заяв оприлюднюється на веб-сайті Експертного комітету.

За підсумками своєї роботи Експертний комітет буде оформляти і направляти до МОЗ України річний звіт зі своїми висновками та рекомендаціями. Після цього на офіційному сайті профільного міністерства оприлюднюється проект рішення про внесення змін до Національного переліку, який також в установленому порядку буде подаватися на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Відповідно до чинної редакції Положення про перелік передбачено, що МОЗ України подає до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо формування, внесення змін та доповнень до Національного переліку, які повинні бути узгоджені ще й з Міністерством фінансів України та Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України після проведення громадського обговорення та оприлюднення відповідно до чинного законодавства.

Нагадаємо, що ще в квітні поточного року МОЗ України виносив на громадське обговорення проект положення про Національний перелік основних лікарських засобів.

Проекти істотно відрізняються за структурою і змістом. Так, наприклад, в проекті, який виносився на обговорення у квітні не містилося окремого Положення про раду.

За матеріалами: Медична практика
Читайте також
Оприлюднено нові Ліцензійні умови з медичної практикиМОЗ України опрілюднено новий проект Ліцензійних умов провадження медичної практикиБізнес-омбудсмен і Мін'юст домовилися про тісну співпрацюМОЗ ініціювало розширення переліку товарів, які можуть продаватися в аптекахМіністр охорони здоров'я звинуватив комітет Ради у блокуванні реформиФінансування реабілітаційних держзакладів для інвалідів планується поліпшитиВерховна Рада затвердила зміни до процедури держзакупівельОновлено Порядок підтвердження відповідності умов виробництва ліків вимогам GMPУ МОЗі заявили про створення Центру громадського здоров'яУ Мін'юсті розповіли про збір відомостей про кінцевих бенефіціарів

ПП "Науково-експертний Центр медичного та репродуктивного права Сергія Антонова"

VERDYS Group International

Юридичні послуги: VERDYS Law Ukraine  

Тел:+380 (66) 049 65 96

info@verdyslaw.com.ua 

Кореспонденція в Україні:  вул. М. Берлінського, 25А, кв. 38, 04060, м. Київ

 

Проект координує VERDYS Consulting s.r.o. (Чеська Республика) 

info@verdys.cz

verdys.com.ua
© Центр медичного та репродуктивного права.
VERDYS Group International, 2006 - 2019. Усі права захіщено.
Разработка сайта