Заходи:

Вебінар "Ліцензійні аспекти медичної практики під час пандемії COVID-19"    

30 квітня 2020 року

Новини:

Нові організаційно-правові документи для забезпечення медичної практики 

Знову у продажу комплекти та окремі документи 

main page letter map search rusukreng
Новини медицини та репродукції

 

   

 

 Замовити консультацію

 

 

 

Международное агентство по сопровождению вспомогательных репродуктивных технологий

Наш МВА-партнер

Законопроекти МОЗ щодо реформування системи охорони здоров'я зареєстровано у Верховній Раді

У Верховній Раді України зареєстровано проекти законів України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я» (реєстраційний № 2309а), «Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я» (реєстраційний № 2310а), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я» (реєстраційний № 2311а).

Відповідні документи були розроблені з метою реформування організаційно-правового статусу закладів охорони здоров'я та їх фінансування. Зокрема, законопроектом за реєстраційним № 2309а передбачено внесення зміни до Закону України від 19.11.1992 р. № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (далі - закон № 2801), якими передбачається, що залежно від форми власності заклади охорони здоров'я створюватимуться та існуватимуть як державні, комунальні, приватні або як заклади охорони здоров'я, створені на змішаній формі власності (шляхом об'єднання майна різних форм власності). А за організаційно-правовою формою заклади охорони здоров'я зможуть створюватися та існувати як державні унітарні підприємства, комунальні унітарні підприємства, господарські товариства та інші організаційно-правові форми згідно із законодавством. Вони зможуть мати відокремлене майно (у тому числі грошові кошти), закріплене за ними на основі відповідного права, самостійний баланс, рахунки в установах банків та мати печатки. Проте заклади охорони здоров'я, що реорганізуватимуться з бюджетних установ в інші форми господарювання, не зможуть здійснювати інші види господарської діяльності, що не пов'язані з медичним обслуговуванням.

Закон №2801 пропонується доповнити новим розділом ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення», яким, зокрема, передбачається, що ліцензії державних та комунальних закладів охорони здоров'я - бюджетних установ, які реорганізовуються шляхом перетворення в державні унітарні казенні або комерційні підприємства та комунальні унітарні некомерційні або комерційні підприємства, не анулюватимуться, а підлягатимуть переоформленню на тих самих умовах відповідним юридичним особам, утвореним у результаті перетворення, в порядку, передбаченому Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності», без стягнення плати за переоформлення ліцензії.

Також даним законопроектом пропонується внесення змін і до Господарського кодексу України, якими передбачається, що комунальне унітарне комерційне підприємство може бути перетворене в акціонерне товариство, якщо 100% акцій належатимуть відповідній територіальній громаді, або товариству з обмеженою відповідальністю, або якщо 100% часток у статутному капіталі належатимуть відповідній територіальній громаді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом №2310а пропонується доповнити Податковий кодекс України новою нормою, якою передбачається тимчасово, до 31.12.2019 р., визнати такими, що не є платниками податку на прибуток, державні та комунальні заклади охорони здоров'я, що були створені в результаті реорганізації шляхом перетворення державних та комунальних бюджетних установ у державні унітарні казенні або комерційні підприємства та комунальні унітарні некомерційні або комерційні підприємства.

У той же час, проектом Закону України №2311а передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу України, зокрема, пропонується зобов'язати Уряд під час підготовки проекту Закону України «Про державний бюджет на 2016 рік», передбачити такий порядок розподілу медичної субвенції між місцевими бюджетами, який забезпечить надання відповідним місцевим бюджетам медичної субвенції у 2016 р. в обсязі не меншому, ніж у 2015 р., а також передбачити додаткові видатки на адміністративні витрати, пов'язані з реорганізацією державних та комунальних закладів охорони здоров'я.

Як відомо, подання цих законопроектів до Парламенту анонсував міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі на засіданні Громадської ради при МОЗ України, що відбулося 07.07.2015 р. Даний пакет законопроектів виносився на громадське обговорення в травні поточного року. Хоча вони дещо різняться, зокрема, на відміну від травневого законопроекту, проектом Закону України за реєстраційним № 2309а не передбачено провадження господарської діяльності з медичної практики фізичними особами - підприємцями.

Джерело: Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Читайте також
Оприлюднено нові Ліцензійні умови з медичної практикиМОЗ України опрілюднено новий проект Ліцензійних умов провадження медичної практикиБізнес-омбудсмен і Мін'юст домовилися про тісну співпрацюМОЗ ініціювало розширення переліку товарів, які можуть продаватися в аптекахМіністр охорони здоров'я звинуватив комітет Ради у блокуванні реформиФінансування реабілітаційних держзакладів для інвалідів планується поліпшитиВерховна Рада затвердила зміни до процедури держзакупівельОновлено Порядок підтвердження відповідності умов виробництва ліків вимогам GMPУ МОЗі заявили про створення Центру громадського здоров'яРозроблено нову редакцію Національного переліку лікарських засобів

ПП "Науково-експертний Центр медичного та репродуктивного права Сергія Антонова"

VERDYS Group International

Юридичні послуги: VERDYS Law Ukraine  

Тел:+380 (66) 049 65 96

info@verdyslaw.com.ua 

Кореспонденція в Україні:  вул. М. Берлінського, 25А, кв. 38, 04060, м. Київ

 

Проект координує VERDYS Consulting s.r.o. (Чеська Республика) 

info@verdys.cz

verdys.com.ua
© Центр медичного та репродуктивного права.
VERDYS Group International, 2006 - 2019. Усі права захіщено.
Разработка сайта